Agenda de toamna a capitalei Austriei include nume de artisti celebri, precum Andy Warhol, Salvador Dali, expozitii de design, moda si arta, dar si festivalul de film Viennale, ajuns la a 50-a editie.

Cred ca o plimbare culturala prin Viena trebuie sa porneasca dintr-un enzis, unul din fotoliile rapandite prin MuseumsQuartier. Poti sa incepi cum doresti: savurand o cafea sau un pahar de bere, motaind si incalzindu-te la soarele bland si tomnatic sau notand intr-o agenda expozitiile pe care le anunta afisele si bannerele  expuse de jur imprejur. In MuseumsQuartier cultura coboara, la propriu, in strada. E suficient sa treci pe aici si afli ce se intampla in Leopold Museum, in Mumok (Muzeul de Arta Moderna), in Kunsthalle si ce festivaluri se pregatesc. De aici, alegerea iti apartine: exploreaza  MAK (Muzeul pentru Arte Aplicate), Künstlerhaus, Muzeul Evreiesc si oricare din cele 100 de muzee care impanzesc boema capitala a Austriei.

Dincolo de locuri celebre, precum Muzeul de Arta sau de Istorie Naturala, plus alte colectii si expozitii permanente de renume modial, Viena aduce o oferta culturala foarte larga si mereu actualizata. Arta moderna, curentele avangardiste si viziunea proaspata a noilor generatii de artisti se manifesta din plin aici si confera vietii culturale un caracter specific si inovator. Pictura moderna, designul industrial, cinematografia, fotografia, oferite publicului in expozitii si evenimente cu abordari originale, personalizeaza si dau viata uneia dintre cele evoluate scene artistice ale lumii [Anul 2012 a fost declarat Anul Gustav Klimt. Citeste despre expozitiile  organizate cu ocazia acestei aniversari in articolul Anul Klimt.]

 

Rochia de fum, de Aduen Darriba si Anouk Wipprecht; Foto: Robert Lunak

 

Expozitia Technosensual , unde arta intalneste tehnologia, a cautat sa explice publicului si sa explice conexiunile dintre moda si tehnologie in actul de creatie (de pilda lucrarea alaturata,  Rochia de fum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflecting Fashion: Moda si arta

Rochia de mireasa, Christo, 1967

Rochia de mireasa, Christo, 1967

 

Plecand de la afirmatia lui Charles Baudelaire care definea modernismul in termeni de moda, spunand ca acesta inseamna ceea “ce e à la mode”, expozitia Reflecting Fashion surprinde mai mult decat legatura inerenta dintre arta si moda, si arata felul in care modernismul a fost integrat si exprimat in moda. Lucrarile surprind influenta curentelor de avangarda, suprarealist si futurist, in designul de moda, puncteaza importanta modei in operele unor artisti (de pilda Sonia Deluney si Cindy Sherman ), si unele reprezinta colaborari celebre cum ar fi rochia homar, o creatie Salvador Dali – Elsa Schiaparelli, prezentata la prima expozitie de suprarealism din Paris, 1938. Pe scurt, Reflecting Fashion reuneste peste 300 de desene, schite, textile, fotografii si materiale video create de Giacomo Balla, Sonia Delaunay, Joseph Beuys, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Cindy Sherman, Stephen Willats. Unul dintre punctele de atractie ale expozitiei este rochia de mireasa a lui Christo din 1967, o lucrare ce arata o tanara ce trage dupa ea, in niste hamuri, o greutate de cateva ori mai mare decat ea.

Mumok, in MuseumsQuartier, pana pe 23 octombrie 2012

 

 

Voice off, de Judith Barry

Este o foarte interesanta instalatie video-sunet a artistei americane Judith Barry, care, de-a lungul timpului, a studiat arta in mod interdisciplinar. Cu o pregatire artistica vasta, ce include arhitectura, arta, grafica computerizata, literatura, teoria filmului, creatiile acesteia sunt locul de intalnire al mai multor discipline. Voice off este o dubla proiectie cu o poveste in care se experimenteaza vocea umana: cum se schimba vocea, schimbarile de perceptie ale acesteia si induce chiar si efecte de vizualizare a sunetului. O camera este impartita in doua incaperi printr-un ecran, iar spectatorul poate sa aleaga una din aceste incaperi si chiar sa treaca dintr-una in alta. In fiecare dintre acestea ruleaza o linie narativa metaforica diferita: intr-o parte personajele se afla intr-o atmosfera de vis, dominata de ceata, si folosesc diferite tipuri de comunicare verbala: canta, discuta, vorbesc la telefon, recita discursuri, declama etc. In cealalta parte a ecranului, un barbat nu poate lucra la birou din cauza zgomotului de dincolo de zid, iar vocea nu mai este un o cale de comunicare, ci un factor perturbator. Barbatul devine tot mai disperat, incearca sa gaseasca sursa zgomotului, sparge zidul si ajunge de cealalta parte a ecranului, in povestea vocilor. Mumok, in Museums Quartier, 23.08.2012-13.01.2013

Nuduri masculine

Cele mai multe expozitii cu tematica nuditatea au in centru reprezentarile feminine. Expozitia nuduri de barbati ilustreaza de data aceasta diversitatea si schimbarile de stil in reprezentarile nuditatii masculine, din 1800 si pana in prezent. Aceasta incepe cu perioada Iluminista  (secolul XVIII) si se focuseaza pe perioada 1800, pe tendintele Salon Art, anii 1900 si perioada de dupa 1945. Expozitia mai are lucrari de referinta din Egiptul antic, modele de vase grecesti pictate si creatii ale Renasterii. Acoperind mai mult de doua secole, acesta arata diverse modalitati de abordare a nuditatii masculine si evolutia conceptiilor asupra idealului de frumusete masculina. Muzeul Leopold, in MuseumsQuartier, 19 octombrie- 28 ianuarie 2012.

Evreii celebri ai lui Warhol

Muzeul Evreiesc gazduieste o inedita expozitie de portrete semnate de Andy Warhol – Genii evreiesti, evreii lui Warhol. Este vorba de o serie de portrete create in 1980 ce reprezinta personalitati ale secolului XX, printre care Franz Kafka, Gertrude Stein, Albert Einstein si Sigmund Freud. La acea vreme, initiativa artistica a lui Warhol a starnit un val de proteste, in special in SUA, considerandu-se ca artistul trivializeaza figurile unor oameni importanti doar pentru a obtine profit. Mai mult, a fost supranumita Jewploitation si, cum Warhol nu era evreu, criticile au vizat inclusiv selectia personajelor. Muzeul Evreiesc, Judenplatz 8, 1010, pana pe 14 octombrie.

Generatia Facebook

Punkeri, Bassewitz Sabine

Punkeri, Bassewitz Sabine

 

Megacool 4.0 expune fotografii, instalatii interactive, arta video, arta stradala si sculpturi ale artistilor europeni, asiatici si americani avand drept tema tineretul si formele artistice de manifestare ale acestuia. Subiectul este foarte larga pentru ca vorbim de un veritabil labirint de tipologii ale tinerilor, si aici gasim: grasi, slabi, hipsteri, celebritati, raveri, fani metal, fete agresive, aparitii gotice, copii de altar etc. Expozitia devine o explorare fascinanta a tineretului, a ipostazelor acestuia, a modei, a diferentelor si a formelor de distractie. Aceasta este completata de obiecte de uz cotidian de la Arhivele Culturale de Tineret din Frankfurt.  Künstlerhaus, pana pe 7 octombrie, Karlsplatz 5

 

 

 

 

 

Focus pe design

Vienna Design Week (28 septembrie – 7 octombrie) transforma capitala intr-un urias showroom, cu expozitii omniprezente dedicate mobilierului, designului industrial si experimental, dar si diverselor produse. Festivalul colaboreaza indeaproape cu muzeele din Viena, cu fabrici si designeri din toata lumea pentru a oferi cat mai mult abordari prezente in sfera designului. Invitatul special al editiei este Spania, de aceea multe expozitii sunt dedicate deignerilor din peninsula iberica. In aceeasi tematica se incadreaza si targul de design Blickfang, de la MAK, unde gasesti  mobila, accesorii pentru casa, obiecte de iluminat, dar si haine, bijuterii si genti si tot ce se incadreaza in conceptul de design. Produsele de la Blickfang sunt creatiile unor artisti internationali tineri pe care nu le gasesti in productia de lmasa. Designerii sunt prezenti la targ, iti ofera sfaturi si solutii pentru ca alegerile tale sa se potriveasca exact cu ceea ce-ti doresti si ai nevoie. Blickfang: MAK, Stubenring 5, 19-21 octombrie.

Design pentru schimbare

 

Boxe wirless/ FACTORY, © fuseproject, MAK

Boxe wirless/ FACTORY, © fuseproject, MAK

Organizatorii spun ca expozitia Made 4 You, design pentru schimbare poate fi comparata  cu o vizita printr-o intreprindere a viitorului. Cele peste 80 de piese expuse apartin unor companii renumite sau unor tineri designeri si reprezinta inovatii si solutii de design din toate aspectele vietii sociale, ecologice si culturale. Expozitia este grupata in sase arii tematice care cauta sa cuprinda toate aspectele vietii noastre si inovatiile, plus solutiile de design aferente acestora: Mobilitate, Convergenta Digitala, Viata si Distractie, Sanatate si Supravietuire, Viata si Munca. Rolul designului este atent studiat, urmarit in toate procesele de creatie, de la cele mai simple la cele tehnologizate, dar si in felul in care influenteaza productia  si cultura de consum. MAK, Stubenring 5, 1010, pana pe 7 octombrie.

 

 

 

 

 

 

Festivalul de Film Viennale

Ajuns anul acesta la o editie aniversara (a 50-a editie a festivalului), Viennale aduce ca de obicei o selectie valoroasa de filme noi, multe in premiera internatuionala. Multe din cele aproximativ 300 de filme sunt mostre de cinematografie independenta, creatii care se tin departe de conventiile estetice ale publicului larg, documentare, filme scurte si experimentale. Printre altele, anul acesta reputatul regizor Werner Herzog va prezenta la Viennale documentarul Death Row, va rula pelicula daneza Vanatoarea a lui Thomas Vinterberg, sectiunea Tribut este dedicata actorului Michael Cane, iar artista americana Patti Smith isi va expune fotografiile si schitele devenite celebre. Dar, fiind vorba 50 de ani, sarbatoarea filmul se intinde pe tot anul cu 50 de proiectii care au inceput in primavara si continua pana iarna. Pe langa filme, se organizeaza si concerte si expozitii . Proiectiile au loc la Gartenbaukino, Kunstlerhaus, Urania, Stadtkino si Metro.
Articol publicat in revista Beau Monde, octombrie 2012.