Pe Valea Loirei am participat la adevarate ritualuri de degustari, pe care nu le voi uita niciodata.

“Pierre-Jean, mes caves! Je connais mes caves par coeur!”, a exclamat panicata Francoise cand am vazut ca sotul ei o lua pe alt drum decat cel stiut de ea. Francoise este o doamna stilata, care a crescut intr-un castel, a lucrat la Unesco si e fiica de nobili francezi. Alaturi de aceasta doamna si de familia ei am avut privilegiul sa descoperim Valea Loirei, castelele si vinurile ei. Am incercat impreuna vinurile de Montlouis, dar nu voi uita niciodata degustarea vinurilor Touraine Amboise si nici pe carismaticul monsieur Durand care ne-a vrajit literalmente aproape doua ore cu povestile despre vinuri. Am gustat tot ce se putea, sticlele se adunau tot mai multe pe masa, gustam, regustam, imi dadeam cu parerea (uneori spuneam prostii), dar era minunat. Am retinut un lucru foarte important: vinurile nu au adaos de zahar sau sulfiti sau ce se mai pune in ele, domnul acesta prefera sa aiba o productie limitata, dar care sa exceleze in calitate. Deci, daca ajungeti pe Valea Loirei, in zona Amboise, va recomand din suflet sa mergeti la Philippe Durand, 11, chem neuf, 37530 Mosnes.