Daca firmele isi doresc angajati eficienti si sanatosi, trebuie sa se gandeasca mai mult la timpul lor liber. Ceea ce au si inceput sa faca.

Vacanta nu este un moft, spun medicii si specialistii in resurse umane. Au observat-o firmele, care isi doresc sa se poata baza in orice moment pe angajati si sa nu se confrunte cu un absenteism ridicat din cauza problemelor de sanatate. O simt si angajatii. Nici macar nu trebuie sa fii un salariat model, care sa faca zilnic ore suplimentare, pentru ca organismul sa resimta intens efectele oboselii. E suficient un program de cinci zile pe saptamana si, in medie, de opt-noua ore pe zi ca sa ai nevoie de o perioada de deconectare.

Vacanta – un lux necesar

Cu minim 21 de zile de concediu (limita minima stabilita de Uniunea Europeana este de 20 de zile) si cu media orelor de lucru pe saptamana printre cele mai ridicate din Europa, Romania aplica parcimonios reglementarile UE. in plus, anul trecut, 19% dintre angajati (cu trei procente mai mult decat in 2006) nu si-au luat nicio zi de vacanta, iar 24% au petrecut mai putin de 20 de zile departe de locul de munca, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata Daedalus Consulting. Desi planificarea vacantei nu este inca una dintre preocuparile de baza ale angajatilor, se simte tot mai bine tendinta repozitionarii lor: numarul celor care-si iau peste 21 de zile, respectiv peste 30 de zile de concediu, este in crestere si aproape 40% dintre tineri se asteapta la prime de concediu.

„Un prim motiv al acestei evolutii este stresul. Nesiguranta locului de munca este pentru multi un factor major de stres: esti bun, ramai, vine altcineva mai bun, pleci. Oamenii sunt din ce in ce mai stresati. E normal sa aiba nevoie de un repaos”, explica Alexandra Urseanu, consultant in resurse umane. Pe de alta parte, Europa si restul lumii sunt tot mai accesibile, prin ofertele operatorilor de turism si ale zborurilor low-cost, iar angajatii jongleaza cu weekendurile si zilele libere pentru a-si aranja sejururi fulger in strainatate. „Vacantele tind sa fie scurte. in prezent, cum este tot mai greu sa pui cap la cap doua-trei saptamani, se prefera city break-urile (o sedere scurta intr-o metropola europeana)”, explica Daniel Truica, director general la Vola.ro, companie care efectueaza servicii de rezervari de bilete de avion online.
De asemenea, angajatii au devenit mai flexibili in alegerea perioadelor de vacanta, care migreaza spre primavara sau toamna, perioade extrasezon accesibile financiar, dar si indicate pentru destinatiile exotice ale lumii.In fata acestei tendinte „pro-vacanta” (numarul romanilor care raman acasa in timpul concediilor este in scadere, cu 37% in 2007 fata de 42% in 2006) sustinuta si de contextul international (metropolele europene sunt tot mai accesibile, iar UE cere cu insistenta sanatatea si siguranta salariatilor), firmele isi revizuiesc politicile de concediu. „Companiile introduc tot mai mult concediile platite in pachetele de compensatii si beneficii. Lucrul acesta se intampla mai ales la nivelul top managementului. Ofera o suma de bani, pe care persoana care o primeste este obligata sa o cheltuiasca pe o plecare in vacanta”, spune Alexandra Urseanu. La Vola.ro, vacantele-recompensa se dau dupa criteriul performantei. „Pe baza rezultatelor si evaluarilor trimestriale, unul dintre angajatii nostri primeste o excursie de doua persoane in strainatate pentru patru zile”, spune Daniel Truica. O alta practica este aceea de a obliga salariatul sa-si ia cel putin cinci zile legate, pentru a preIntampina oboseala cronica. Un weekend prelungit nu este suficient pentru recuperarea organismului si, din cauza lipsei de odihna, angajatii devin stresati, mai putin eficienti, mai predispusi la greseli, la boli cardiovasculare si mintale, iar incidenta fumatorilor si a consumatorilor de alcool creste.
De altfel, angajatorii s-au convins ca suprasolicitarea salariatilor ii costa. In SUA, unde una din patru persoane nu-si ia deloc concediu in decursul unui an, iar 40% dintre angajati spun ca sunt prea obositi pentru a se gandi la o vacanta adevarata, institutul American al Stresului estimeaza ca absenteismul, cheltuielile medicale si cele asociate lor insumeaza costuri care urca pana pe la 300 de miliarde de dolari anual. Studiile arata ca oamenii isi gasesc fericirea in joc mai mult decat in munca si cu cat relaxarea si distractia sunt mai prezente in viata noastra, cu atat ne simtim mai satisfacuti. „Oamenii trebuie sa invete sa spuna si <nu> la serviciu”, spune Joe Robinson, work/life balance-trainer si autorul lucrarii Work to Live. Greseala pe care o fac cei mai multi este ca nu pun limite. Micul secret murdar in lumea afacerilor este ca oamenii  cu gura mare au parte de cel mai bun program.”
Vacantele nu mai sunt nici macar un lux. Pentru un angajat, mai dificil decat a-si planifica si rezerva o vacanta este sa gaseasca momentul potrivit, sa se rupa de serviciu cateva zile sau chiar sa ceara ceea ce prin lege este deja al lui: cele minim 21 de zile de concediu.
*Reportaj publicat in primul numar al revistei NG Traveler Romania. Acceseaza site-ul revistei NG Traveler