Indragostit de natura, Mircea Crisbasanu l-a insotit la inceputul anului pe editorul The Guardian, Kevin Rushby, intr-un tur ciclist prin zonele montane ale Romaniei (articol The Guardian). Am luat legatura cu el si mi-a descris in amanunt turele spendide de bicicleta prin Transilvania saseasca pe care le organizeza pentru turisti prin Cycling Romania.

 

“Calatorul este invitat sa guste din simplitatea vietii la sat, uneori galagioasa, alteori adancita in liniste, insa mereu oferind surprize nemaiintalnite.”

Bicicleta este un mijlocul ideal de transport pentru a descoperi o regiune, si chiar o intreaga tara. Nu vei gasi o modalitate mai buna pentru a face calatorii culturale, in special cele care alterneaza regiunile bogate in peisaje naturale cu zone rurale traditionale. Proiectul Cycling Romania  isi propune sa apropie calatorul de natura, dar si de comunitatile zonelor rurale, unde se poate gasi o varietate culturala insemnata si adesea uimitoare. Itinerariul pentru fiecare zi a fost ales special pentru a oferi diversitate in timpul calatoriei, deopotriva prin peisaje si prin oamenii intalniti. Calatorul este astfel invitat sa guste din simplitatea vietii la sat, uneori galagioasa, alteori adancita in liniste, insa mereu
oferind surprize nemaiintalnite.

Popasuri prin Transilvania:

“Intr-un tur precedent, unul dintre participanti, un american, a mers la magazinul din sat sa cumpere un suc. A ajuns sa stea de vorba timp de doua ore cu localnicii, acestia invitandu-l sa ia loc la masa lor”

In ture formam grupuri mici pentru a facilita o mai buna comunicare intre participanti, dar si pentru a putea relationa mai bine cu localnicii intalniti pe traseu. Este important ca acestia din urma sa nu fie intimidati de prezenta unui grup numeros. In satul Prod, spre exemplu, fiecare se cunoaste cu fiecare. Intr-un tur precedent, unul dintre participanti, un american, a mers la magazinul din sat sa cumpere un suc. A ajuns sa stea de vorba timp de doua ore cu localnicii, acestia invitandu-l sa ia loc la masa lor. El le-a facut apoi cateva fotografii, pe care a promis sa le trimita direct din State. In astfel de comunitati, limba diferita nu reprezinta o bariera, dimpotriva. Satenii se arata mai mereu interesati de a comunica cu oameni noi, turisti straini sau romani. Iar vizitatorii s-au aratat extrem de incantati de contactul avut cu viata rurala din Romania. Un alt moment care impresioneaza participantii il reprezinta vizita in satul Stejarisu, care desi este izolat, pastreaza o comunitate vie, revitalizata de prezenta unei austriece , Barbara, stabilita in Romania de ceva timp. In Stejarisu, unde peste 80% din locuitori sunt tigani, se munceste serios, iar rezultatele se vad. Turistii au ocazia sa admire fatadele restaurate ale caselor sasesti, sa priveasca turmele de vaci care se intorc seara acasa, sau sa fie serviti la cina ireprosabil chiar de catre tinerii din sat, angajati sa lucreze pentru casa de oaspeti de langa biserica. La Saschiz experienta vizitatorilor este mereu una placuta, in primul rand pentru ca se cazeaza intr-o casa tipic saseasca, luata in grija de un francez simpatic pe nume Christophe. Mesele servite sunt preparate cu maiestrie, dupa vechi retete transilvanene, de catre o tanara familie, Anca si Charli, aflata la numai cateva case departare. Atmosfera de grup este nemaipomenita, mereu se glumeste, se rade, se bea un vin bun de casa si se povestesc cele mai nastrusnice intamplari. Ultima vizita a culminat cu o baie ad-hoc distractiva in iazul de la marginea satului.

Principiul de baza este ecoturismul

Cycling Romania urmareste practicarea ecoturismului, folosirea bicicletei pentru deplasare si utilizarea minima a autoturismului. Astfel, se merge cu masina/masinile transportand persoanele si echipamentul doar intre locatiile unde se vor petrece noptile. Turul pe bicicleta urmeaza un traseu-circuit fie de o zi, fie de doua zile, prin care se pleaca de la pensiune si se ajunge tot acolo. Participantii isi duc singuri minimul de bagaj necesar pentru o zi sau doua, nu exista o masina pentru bagaje care sa parcurga acelasi traseu ca si bicicletele. In timpul turului se fac opriri, planificate sau nu, la diversi producatori locali, iar participantii sunt incurajati sa incerce si sa achizitioneze produsele specifice locului, de la miere si gem de rabarbar pana la tesaturi si broderii traditionale, incurajand astfel practicarea de obiceiuri si mestesuguri. Toate mesele luate pe parcursul celor opt zile sunt pregatite de localnici, din preparate sanatoase, locale, superioare calitativ oricarui restaurant clasic. Un alt motiv pentru care sunt preferate mesele „in curte” il constituie si facilitarea interactiunii intre turisti si gazde, masa fiind intotdeauna un bun prilej pentru a „dezlega limbile”. In general localnicii sunt uimiti cand vad grupuri de turisti pe bicicleta. Prin puterea exemplului, tinerii sunt, mai ales, interesati si incurajati sa practice si ei ciclismul de agreement, nu doar cel utilitar.

Alte ture pe bicicleta cu Cycling Romania

Impactul unei asemenea experiente de calatorie, pe bicicleta, este unic, pentru vizitator si pentru gazda, deopotriva. Nu doar in Transilvania se gasesc oameni si locuri minunate, ci in intreaga Romanie. Tururi au mai fost create de Cycling Romania in nordul Buzaului salbatic, in nordul Dobrogei si in zona viticola Dealu Mare – Prahova.

Afla mai multe pe site-ul Cycling Romania

Transilvania saseasca: informatii utile

Durata: 8 zile, dintre care 6 zile de mers pe bicicleta

Ce este inclus: transport echipament, ghidare, asistenta tehnica, inchiriere bicicleta si casca
de protectie, cazare 7 nopti la pensiuni, 7 mese (mic dejun si cina), energizante pentru drum,
transfer bagaje + echipament intre punctele de cazare
Nopti: Prod (3), Saschiz (3), Stejarisu (1)
Numar maxim de participanti: 6
Grup tinta: 18-65 de ani, romani si straini
Nivel de dificultate traseu: mediu
Tip suprafata de rulare: asfalt (65%), drum de pamant (15%), drum forestier (15%), poteci
(5%)
Tip biciclete: Mountain bike / Touring bike
Distante parcurse: intre 25 si 55 km zilnic