Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca doua treimi din populatia Uniunii Europene urmeaza o directie gresita si ca este in afara recomandarilor pentru viata echilibrata fizic.

Zboruri cu parapanta

Aeronautic Sports Club

Aeronautic Sports Club

 

Sa nu ai pamantul sub picioare, la propriu, este o senzatie care te poate pune in dificultate, mai ales daca ai o inclinatie accentuata spre control si autocontrol. De aceea, zborul in aer liber este un exercitiu efi cient de autocunoastere, pe durata caruia descoperi cum reactionezi in situatii atipice. La toate acestea se adauga si inegalabilul sentiment de libertate pe care-l ai in timp ce plutesti in aer. „Zborul cu parapanta reprezinta o deconectare totala: te afli in aer, intr-un mediu care nu este al tau in mod natural, fara nicio legatura, nici macar una iluzorie (precum in avion) cu solul. Aici, descoperi o noua perspectiva a lucrurilor din jurul tau si de deasupra ta”, spune Catalin Muntianu, instructor la Aronautic Sports Club. Pentru a zbura cu parapanta sunt obligatorii cursurile de zbor si pregatirea practica. Aceasta incepe cu tandemul, alaturi de un pilot de zbor, pentru care nu ai nevoie decat de o pereche de incaltamite sport, preferabil bocanci. Pilotul iti pune la dispozitie casca de protectie si combinezonul pentru zbor. Nu trebuie sa ai conditie fizica speciala si nu exista limita de greutate – poate sa-l incerce oricine are peste 14 ani. Zborul cu parapanta nu este un sport solicitant, cu exceptia decolarii cand e nevoie de avant pentru a ti se deschide parapanta. In rest, acesta inseamna plutire libera, in care nu te lupti cu curentii de aer si nici nu cauti sa cobori (ca la parasuta), ceea ce-l aseamana foarte mult cu zborul pasarilor. La Aeronautic Sports Club  poti sa incerci senzatiile zborului in tandem sau liber, sa iei lectii si sa plutesti cu balonul cu aer cald.

Kiteboarding

Foto: Gina Leca

Foto: Gina Leca

 

Kiteboardingul (cu variantele snowkiting si landkiting, in functie de mediul in care-l practici) este un sport dinamic, care presupune deplasarea pe apa cu ajutorul unei placi si al unui zmeu, folosind tractiunea eoliana (forta vantului). Acest sport este in continua perfectionare si tehnologiile care asigura performanta si siguranta practicantului se dezvolta de la an la an. „Kiteboardingul nu are un grad mare de dificultate si nici nu trebuie sa fii atlet sau sa ai cine stie ce pregatire sportiva. Mai degraba, e nevoie de o buna coordonare pentru ca ai un zmeu pe care trebuie sa il controlezi si, in acelasi timp, stai pe o placa pe apa. La nivel fi zic, simti o solicitare mai mare atunci cand esti incepator, pentru ca efortul este mai accentuat cand inveti sa te ridici pe placa”, spune Cristina Murariu, pasionata de kiteboarding. Solicitari mai apar la nivelul bratelor, abdomenului si al picioarelor. Psihic, reprezinta o modalitate de a-ti relaxa mintea. „Nu e vorba de adrenalina la maximum, e mai degraba un sentiment de implinire si, cu siguranta, odata ce ai ajuns sa faci kiteboarding o sa ai pe fata un zambet senin, greu de explicat”, mai spunea ea. Cursuri complete de kiteboarding ofera instructorii de la Priorider si Kiteboarding. Locurile in care se practica kiteboardingul in Romania sunt la Navodari, Mamaia (Kazeboo si H20), la Corbu, in Vama Veche, dar si pe Techirghiol si lacul Mihailesti.

Plimbari calare

Centrul de echitatie Diana, Rasnov

Centrul de echitatie Diana, Rasnov

 

Unul dintre cele mai elegante sporturi, ridicat la rang la arta in scolile cu traditie mondiala in dresajul clasic (precum Scoala Spaniola de Calarie din Viena – foto), echitatia este o activitate complexa, care combina placerea calaritului cu bucuria comunicarii om – animal nobil, prin relatia directa si imediata pe care o stabilesti cu calul. Desigur, poti sa urmezi cursuri la cluburi de echitatie si baze sportive, dar merita sa incerci si plimbarile lungi prin natura. Hoinaritul calare, descoperirea unor locuri frumoase si aerul curat te vor relaxa, deconecta si energiza. Printre beneficiile echitatiei demonstrate la nivel fi zic se numara: imbunatatirea echilibrului (miscarile calului te pot dezechilibra mai ales daca esti incepatoare, de aceea vei exersa echilibrul prin contractari si relaxari repetate de muschi) si antrenarea unor clase complexe de muschi, care nu sunt atinse in timpul antrenamentelor clasice. De asemena, imbunatateste coordonarea si viteza de reactie pentru ca relatia ta cu calul este una imediata, iar raspunsul tau trebuie sa fi e aproape instantaneu si adecvat actiunilor lui. La centrul de echitatie Diana (www.pecailarasnov.ro), de la intrarea in Rasnov, poti sa calaresti ponei, lipitani, frisieni, arabi si metisii acestora si sa te bucuri de plimbari calare in mijlocul muntilor si al naturii salbatice.

 

In voia apelor

Oudoor Experience

Oudoor Experience

 

Outdoor Experience organizeaza ture de rafting si kayaking pe toate apele tarii care permit practicarea acestora. Turele combina dinamismul si relaxarea, includ opriri in zone pitoresti si activitati in natura (precum trekking si explorari speologice). Jiul este cel mai cunoscut rau din tara pe care poti face rafting. Pe langa acesta, Buzaul si Crisul Repede au un debit constant si sufi cient pentru a-l practica tot timpul anului. Dar, inainte de a te lansa la apa, retine ca raftingul reprezinta o provocare importanta pentru abilitatile tale fi zice si psihice. Iata cum se intampla aventura: intr-o barca de rafting incap 4-12 persoane (printre care si tu) care stau pe margine, iar in spate, de obicei in mijloc, sta ghidul care carmeste. Misiunea ta este sa vaslesti cu putere pentru a da viteza barcii. Desigur, nu este nevoie sa abordezi din prima o tura dificila! Raul Mures, de exemplu, este ideal pentru incepatori, iar Outdoor Experience iti propune aici o tura de rafting usor in care ai timp sa admiri peisajul prietenos al defileului. Pe langa activitatea fi zica sustinuta, raftingul iti imbunatateste viteza de reactie si comunicarea, fiind un excelent sport de echipa.

 

 Tir cu arcul

Aktiv Club

Aktiv Club

Chiar daca nu este un sport prin excelenta dinamic, tirul cu arcul este o activitate placuta care-ti dezvolta capacitatea de concentrare, iti imbunatateste echilibrul mental si coordonarea. „Pentru a obtine rezultatele dorite trebuie sa ai rabdare, sa te obisnuiesti cu arcul, sa fii atent la vant, sa calculezi corect inclinatia si directia pe care trebuie sa le dai sagetii”, explica Dorin Dinescu, PR la Federatia Romana de Arc Traditional si Field. La nivel fi zic, tirul cu arcul iti corecteza postura corpului, oferind o tinuta eleganta, comparabila cu cea din echitatie, si tonifica musculatura spatelui si a bratelor. Clubul sportiv Aktiv din Bucuresti  organizeaza cursuri de tir cu arcul sub indrumarea antrenorului Doru Danilet, care a urmat cursurile Federatiei Internationale de Tir cu Arcul. Orele se desfasoara in sala, locatia Timpuri Noi, dar si pe teren, in cadrul pitoresc al Padurii Baneasa.

 

 

Articol publicat in suplimentul de toamna 2012 al revistei Beau Monde.