“Cea mai dureroasa lovitura e la ficat. In barba te ameteste”: Leonard Doroftei, boxer.

Foto: Roald Aron

Ficatul doare in momentul loviturii; dupa, nu mai doare. E mult mai usoara decat o lovitura la cap, ca-ti revii mult mai repede.

Am si perioadele mele de romantism. Dar am trecut prin momente mari de stres cand am lasat deoparte romantismul. Dar o sa-mi revin usor-usor.

Nu sunt o persoana dura. Nici pe ring nu am fost. Eu am fost un luptator. A fost mereu o competitie, nu a fost o bataie.

Pe Jean-Claude Van Damme nu l-am inghitit nici cu lamaie. In lupta, in spectacol, mi s-a parut prea exagerat. Imi plac Al Pacino, Robert De Niro, Stallone si Steven Seagal.

Pe baiatul meu cel mare nu-l atrage boxul. A vazut destule din cariera mea si nu cred ca l-ar incanta sa fie plin de sange.

Am facut barul asta sportiv pentru ca aveam munca mea de 20 de ani stransa in niste cutii. Totul: cupe, poze, ziare si mai sunt inca multe de pus. Mie toate imi sunt dragi.

Nu sunt nici prost, dar nu sunt nici foarte agresiv. Ma consider un om normal.

Unii dintre oamenii cu care am lucrat nu au fost suta la suta pe placul meu sau eu pe placul lor. Ii deranjam pentru ca eram o vedeta. Cu toate ca nu eu mi-am dorit sa fiu vedeta, oamenii m-au facut, nu le-am cerut-o eu.

Nu mananc sanatos deloc, mananc tot ce-i mai periculos, ce-i mai gras, ce-i mai mult. Nu ma mai uit dupa calitate, mananc dupa cantitate.

Oamenilor de rand nu as putea sa le reprosez niciodata nimic. Daca as face lucrul asta inseamna ca as fi un tampit. Pentru ei m-am intors acasa si nu am sa-i dezamagesc.

Nu am avut un adversar de care sa-mi fie frica. Respect da, dar nu am ajuns la frica.

Am primit dragoste si am dat respect inapoi.

Momentele mele de furie sunt numai la volan. Ies pe jumate pe geam, ma agit, dar numai atat. Ma rezum numai la moment.

Chiar daca slabesti incet, tot slabire se cheama. Si tot urata e. Am slabit si rapid, si incet, si repede, si super repede, si corect,si incorect, si prin vomitare, si prin pastile.

Sunt o imagine a sportului in tara asta. Oamenii ma respecta pentru meciurile frumoase pe care le-am facut. Am un nume curat, fara probleme si sunt alaturi de familie. V-ar fi placut sa ma vedeti peste un an de zile un terchea-berchea?

La box nu se platea, de aceea am facut box. Nu aveau nevoie de o cotizatie. Si mai primeai si o ciocolata.

Muhammad Ali este cel mai mare sportiv al tuturor timpurilor. Bine, vorbesc de lumea mea acum… Si in celelalte sporturi sunt oameni mari.

Mi-am aranjat familia: le-am facut o casa si am o afacere. Altfel, banii se cheltuiesc si ajungi un nimeni.

N-ai dusmani, nu esti om. Pe dusmani ii tratez cu indiferenta. Pe prieteni, cu prietenie.

Familia e sfanta. Nu am pus niciodata prietenii inaintea familiei.

In afara de fotbal, nu am rabdare sa ma uit la nici un sport. Nici macar la box. Am tinut o vreme cu Manchester.

Ce spun uneori Parazitii e adevarat. Multe vorbe de-ale lor sunt aproape de adevar. Ii ascult cand nu sunt copiii de fata. Copiii asculta tot din astea, dar cand nu sunt eu. Pe aia mica a lui Stratan o ascultam impreuna.

Pe cat de mult vorbesc eu, daca as fi nemancat nu as spune nimic. Mosu’ mi se trage de la slabiri, ca devin posac si merg greoi ca un mos.

De cand m-am intors din Canada am probleme cu somnul. Ma culc dimineata, ma trezesc tarziu. Nici acum, dupa trei ani nu am reusit sa-mi revin.

Cel mai dur meci a fost la Bucuresti cand a trebuit sa-mi apar centura in fata romanilor. A fost un meci in care am boxat si cu inima. M-am depasit pe mine insumi.

Baiatul meu a fost la un casting pentru o reclama si s-a descurcat singur, fara mine. S-a promovat prin ce-a facut singur la casting, ca doar nu da nimeni cu pumnul acolo.

Am fost in lotul national de mic si acolo am ramas. Primul campionat a fost pentru mine si primul titlu.

Aici, in Ploiesti, e locul meu. Pentru orasul asta m-am intors din Canada. In Canada pot oricand sa ma intorc, dar aici traiesc, aici ma simt bine.

Respectul e principala mea calitate. Respect oamenii, ii respect prea mult. Dar prea mult respect da-n prostie.