Dacă găsești “Manualul” lui Epictet printr-un colț al bibliotecii tale, merită să-l citești. Dacă nu-l ai, caută-l neapărat la o bibliotecă.

Lectii din Manualul lui Epictet (citate ale filozofului stoic)

Citesc și recitesc “Puterea prezentului” și un “Pământ Nou”, de Eckhart Tolle, o parte din biblioteca mea este dedicată cărților de psihologie, lucrărilor spirituale și lecțiilor oferite de guru renumiți, am un respect deosebit pentru Mantak Chia și tot ceea ce înseammnă filozofia orientală.

Încerc să fiu la curent cu toate noutățile din domeniu, dar am descoperit un lucru interesant: ideile și valorile prezentate nu sunt noi, sunt vechi de mii de ani, diferă ambalajul și epoca în care sunt expuse (și care le oferă noi valențe), cum este cazul lui Epictet, care a trăit între 50 – 120 d.Hr și este cel mai de seamă reprezentant al stoicismului roman.

Citindu-l pe Epictet, descopăr că ceea ce ni se spune astăzi sunt, de fapt, lecții vechi pe care vechii romani și greci le învățaseră deja. Iar noi trebuie doar să le redescoperim.

Fragmente din “Manualul” lui Epictet

Nu trebuie să te fălești, în nicio împrejurare, cu merite ce nu-ți aparțin. Dacă un cal se laudă, zicând “Sunt un cal frumos, poate fi îngăduit. Tu însă, când o zici, sumețindu-te “Am un cal frumos”, să știi că te fălești din cauza calului frumos. Care este meritul tău?

Nu căuta ca întâmplările să se desfășoare așa cum vrei, ci dorește ca evenimentele să se petreacă în mod obișnuit și astfel cursul vieții îți va fi liniștit.

Dacă vrei să progresezi, îndepărtează cugetările de acest fel: “Dacă voi neglija treburile mele, nu voi avea cu ce să mă hrănesc sau dacă nu voi pedepsi sclavul meu, va deveni rău și pervers.” Căci este preferabil să mori de foame, fără teamă însă și fără griji, decât să trăiești în belșug dar cu sufletul tulburat și e preferabil ca sclavul tău să fie rău decât tu să fii nefericit.

Ori de câte ori cineva îți stârnește mânia, să știi că, de fapt, părerea te-a făcut să te înfurii. Așadar, încearcă din toate puterile să nu te lași târât de închipuire.

Stăpânul fiecăruia este cel care are putere asupra celor dorite sau nedorite de cineva, pentru ca să le producă sau să le împiedice. Așadar, cel care vrea să fie independent nici să nu râvnească, nici să nu respingă ceva din cele ce stau în puterea altora. Dacă nu face astfel, în mod obligatoriu devine sclav.