Fotografii vechi din Ibănești, Mureș

Picture 1 of 5

Unchiul Zarica, tăișa Rafila și verișoara Ludovica. Anul: 1936/ Foto: Arhiva personală a dlui Chirteș Virgil.

Coordonator al echipei de dansuri populare, director și profesor de matematică la școala din Ibănești Pădure (acum ieșit la pensie), domnul Virgil Chirteș este un bărbat frumos, cu o “coamă” deasă de păr alb și ochi albaștri, pătrunzători. Pe aici, pe Gropi, nu am auzit spunându-i-se altfel decât domnul Virgil. Când  sunt întrebată unde stau, spun că locuiesc la casa de mai sus de dl Virgil și oamenii își cam dau seama pe unde vine. Prin urmare, nu-i pot spune nici eu altfel decât domnul Virgil.

Nu știu dacă am mai întâlnit un astfel de om: distins, cu vorba domoală, înțelept, care poartă costumele mai ceva ca un orășean angajat în vreo corporație scorțoasă. Am avut numai de învățat de la dânsul și, fără el, nu aș fi scris multe din articolele din secțiunea Din Ibănești. Știe multe despre obiceiuri, costume tradiționale și istorie locală. Mi-a explicat mecanismul vâltorii, m-a dus la nea Manailă la cazan, tot dânsul ne-a învățat să fierbem pălinca, îmi dă idei pentru grădină și cum să mai reparăm (cârpim) casa. Dacă vreau un sfat așezat și înțelept, merg negreșit la dânsul.

Datorita lui, căci a păstrat cu sfințenie câteva dintre fotografiile bunicului meu, am acum imagini cu bunicul în tinerețe și cu străbunicul meu. Dar mi-a arătat și m-a lăsat să fotografiez propria lui colecție de fotografii vechi care a participat la mai multe expoziții din Târgu Mureș (vezi galeria foto de la începutul articolului).

Bunicul și străbunicul

fotografii vechi din Ibănești

fotografii vechi din Ibănești

Bunicul meu (dreapta), fratele lui și în mijloc străbunicul