Codrut este un maidanez gasit in Craiova, de meserie caine salvator.

Foto: arhiva personala Vlad Popescu

Il cheama Codrut, iar nasterea lui se pierde in negura timpului… nimeni nu stie cati ani are, se stie doar ca e batran. L-am cunoscut acum trei ani: un caine latos si frumos, care cu o lene plina de noblete s-a intins la umbra, sub masa, si nu s-a miscat pana la plecare. Nu a latrat, nu a reactionat la alte semnale cainesti, a ramas intins si nemiscat.

Am vrut sa scriu un articol despre el. Ce-i drept l-am scris, dar nu a avut norocul sa fie publicat. Am vrut sa scriu o carte pentru copii despre aventurile lui Codrut – “Catelul salvator”. N-am facut nici asta. Acum, sper sa ma revansez fata de acest catel inimos, care a colaborat cu Vier Pfoten, a participat la misiuni de salvare si care, chiar si dupa pensionare, face demonstratii de cautare si salvare.

Cum am plecat din Bucuresti o vreme, nu am mai stiut nimic despre Codrut. De aceea, am luat legatura cu Vlad Popescu, stapanul, prietenul, colegul de munca si tovarasul de joaca al lui Codrut. Iata ce mi-a scris:

” Am parasit Vier Pfoten-ul impreuna cu Codrut, am demarat proiectul Clubul Cainilor Utilitari impreuna cu prietenii nostri, facem demonstratii in scoli si la o ferma cu vizitare, dam exemplu pozitiv cainilor de la scoala de disciplina si cea de Agility, am devenit profesori pentru o echipa de inimosi care au inceput sa se pregateasca cu noi la capitolul cautare si salvare, mergem in vacante cu cortul, ne jucam cu pisica si o asteptam amandoi pe sotia mea sa mai aduca un baiat in casa… Desi are nevoie in continuare de medicatie pentru inima, desi suntem parca un pic mai inceti pe an ce trece, Codrut inca merge pe munte, cauta, sare topaie, se joaca si da din coada – un adevarat Benjamin Button! ”

Iata mai jos, CV-ul lui Codrut (cum trebuia sa apara in National Geographic Romania, 2009):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maidanezul salvator

nume: Codrut

varsta: aproximativ 14 ani

sex: masculin

rasa: maidanez

locul nasterii: Craiova

domiciliu: cartierul Militari, Sectorul 6, Bucuresti

Activitate

• 2004: debut în echipa „Caini pentru oameni“ a Fundatiei Vier Pfoten, dupa ce a fost selectat dintr-un adapost pentru caini fara stapan din Craiova.

• 2004-2008: participare la sedinte de zooterapie.

• 2006-2008: participare la programul national „Copiii invata sa protejeze animalele“, in cadrul caruia a vizitat aproximativ 2.000 de copii din 64 de scoli.

• Iunie, iulie 2007: cautare si salvare dupa surparea unui plafon al Fabricii Vulcan (Bucuresti); respectiv, dupa surparea nivelurilor unui imobil de pe Bulevardul Dacia (Bucuresti).

• Decembrie 2008: cautarea, dupa o avalansa in Muntii Bucegi, pe Jepii Mari, a doi tineri disparuti.

• Aprilie 2008-prezent: pensionar (în cazuri urgente este readus in activitate)

Pregatire profesionala

• Cursuri de specializare 2004: cursuri de dresaj pentru zooterapie (proiectul „Caini pentru oameni“, derulat de Fundatia Vier Pfoten).

• 2006: cursuri pentru cautare si salvare în avalansa, daramaturi si la suprafata (idem).

• Stagii de pregatire: 2006-2009: tabere de antrenament la Arieseni (jud. Alba), Poiana Vadului (Muntii Apuseni), Izvoarele (Maramures), Cheia (jud. Prahova), Zarnesti (jud. Brasov).

Rezultate si calificari:

• Iunie 2006: promoveaza primul examen de Obedience din Romania.

• Octombrie 2006: obtine titlul de „Invingator la cautare si salvare“ la Campionatul National de Dresaj Canin, categoria „Cautare in daramaturi“, treapta A.

• Februarie 2007: promoveaza primul examen de caini de avalansa din Romania.

Aptitudini

Independent, prudent, capacitate de a lua decizii în functie de teren.

Hobby

Joaca în zapada, cu pisica si leneveala.

Alte ocupatii

Aparitii TV: in reclame si in serialul  „La bloc“.