Castelele hotel de pe Valea Loarei etaleaza luxul aristocatic al fostei nobilimi franceze.

Marturii ale opulentei epocilor trecute, castelele franceze, devenite hoteluri de lux, va invata pretioasa l’art de vivre. Bazaar alege cele mai rafinate optiuni de cazare pe taramul nobil al Loarei (articol publicat in revista Bazaar, numarul martie-aprilie 2012)

Foto: vedere din Chateau de Noizay

TABIETURI NOBILIARE

Reignac lanseaza oaspetilor o invitatie rara: de a trai in stilul rafinat si relaxat al aristocratiei franceze din secolul al XVIII-lea. Puteti sa ascultati opera in sala de muzica de linga capela, sa serviti un pahar de vin in living, sa va destindeti in biblioteca si sa cinati in salonul fastuos Aymard de Chouppes sau, in zilele frumoase, la umbra copacilor seculari din parc. Castelul de linga Loches a fost resedinta lui Aymard de Chouppes, prieten din copilarie al lui Ludovic al XIII-lea si al marchizului de Lafayette. In urma unei restaurari interioare complete, cele 12 camere si-au recapatat opulenta de altadata. Toate incaperile istorice sunt deschise vizitatorilor, ceea ce inseamna ca veti face o calatorie in timp si prin etape arhitecturale, intrucit Reignac ilustreaza mai multe perioade: cele doua turnuri dateaza din secolul al XV-lea, cand acesta era un castel fortificat, in timp ce capela, parcul, dependintele si corpul estic sunt in stilul secolului al XVIII-lea. In sfirsit, in secolul al XIX-lea a fost renovat in stil neogotic. Dupa ce aflati toate secretele castelului, descoperiti noi perspective ale Vaii Loarei: din balon, din elicopter sau printr-o croaziera pe rau.

www.lechateaudereignac.com

 

SIMFONIE BAROCĂ

O vizita la Rochecotte este o incursiune in stilul elegant al barocului de secol XVIII, adorat de nobilimea franceza. Castelul se afla aproape de Langeais si se inalta pe un deal terasat, inconjurat de o padure imensa, de unde aveti poate cea mai frumoasa priveliste a Vaii Loarei. Domeniul a apartinut fermecatoarei Dorothée de Courlande, ducesa de Dino, care a imblanzit austeritatea initiala a arhitecturii si interioarele prin tuse de finete: terase suprapuse in stil italian, colectii si mobilier de arta, semineuri din faianta si portelanuri din China. Incaperile, care au vazut baluri stralucitoare si l-au primit pe Honoré de Balzac, sunt acum deschise oaspetilor. Salonul Talleyrand va intampina cu o superba risipa de detalii artistice, de la pereti lambrisati si imbracati in matasuri pina la picturi alegorice pe tavan. Delectati-va cu un coniac sau cu un vin de Chinon, Montlouis ori Bourgueil in biblioteca Napoleon III, decorata cu o sculptura din bronz aurit.

www.chateau-de-rochecotte.fr

 

GOLF LA UMBRA CASTELULUI

Aflat in Courcelles-de-Touraine, in apropiere de castelele Amboise si Chenonceau, 7 Tours este un exemplu de arhitectura neogotica innoita cu influente contemporane. Castelul isi impresioneaza vizitatorii prin grandoare si prin cele sapte turnuri semete care i-au dat numele. 7 Tours are un teren de golf spectaculos, ce se constituie intr-o priveliste superba din camerele castelului si unde se tin cu regularitate competitii sportive. Puteti sa alegeti sa stati chiar intr-unul dintre turnuri: incaperile sunt spatioase, cu ferestre inalte si draperii grele, mobilier scump si candelabre dramatice. Intre ora de golf, alaturi de un instructor de elita, si gustarea de la braseria castelului, va puteti relaxa la piscina incalzita, la masaj sau la o sedinta de Shiatsu. Nu ratati restaurantul Notaboo, care are in meniu terrine de foie gras coeur de chocolat, risotto cu sofran, fructe de mare si chilli spaniol si poeticul „Quand l’automne fait son dessert“.

www.7tours.com

 

TRUFE PENTRU OASPETI

Adevaratul lux este autenticitatea, crede Stéphanie Mollard, managerul castelului Marçay din Chinon. Castelul din secolul al XV-lea are un restaurant celebru, un bucatar cu stele Michelin si 33 de camere decorate cu mobilier de epoca. Marçay a ales calea autenticitatii, iar Stéphanie Mollard, care a crescut aici, a readus la viata locul cu ajutorul artizanilor si al traditiilor locale. In acest superb castel-hotel, Christophe Canati, maestrul bucatar, are propria lui gradina de legume, cele 15 hectare ale domeniului sint acoperite cu vii si stejari la umbra carora cresc trufe, iar viticultorul Pascal Avril a creat un spumant, Rose de Marçay, ce se gaseste doar la castel. Locul este indragit si vizitat adesea de Laetitia Casta.

www.chateaudemarcay.com

 

GRADINI PRINCIARE

Louis Albert de Broglie a fost supranumit „printul gradinar“. Din 1994, cand a cumparat castelul Bourdaisière, a cultivat cu pasiune diferite soiuri de fructe si legume. A lansat chiar si o colectie de unelte de gradinarit, folosita cu succes in parcuri din Tokyo, Londra si New York. Pasiunea lui a transformat Bourdaisière intr-un loc celebru si unic pe Valea Loarei: in Conservatorul National al castelului, deschis vizitatorilor, cresc 650 de specii de tomate, zeci de soiuri de menta, busuioc si alte plante aromatice utilizate in bucatarie. Livada Bourdaisière are o misiune speciala: fiecare mar, par sau prun poate fi adoptat de o familie. Aceasta il viziteaza de cateva ori pe an, ii observa evolutia si savureaza delicioasele lui fructe. Castelul se afla in mijlocul unui parc de 32 ha, unde va puteti plimba printre cedri de Atlas, sequoia uriasi, stejari, platani, castani si tei.

www.labourdaisiere.com

 

 FAST RELAXAT

La Château des Briottières, François si Hedwige de Valbray sint bucurosi de musafiri. Ei si-au transformat castelul din Anjou intr-o casa de oaspeti discreta si relaxanta, cu doar 10 dormitoare in castel si alte 6 in corpul Fruitier. Impletind confortul si rafinamentul unui hotel de lux cu linistea unui castel privat, Briottières ofera o primire calduroasa si o gastronomie de familie, cu retete vechi de generatii. Cele zece camere au fost renovate in 2010 si sint amenajate sub forma unor apartamente elegante. Puteti sa alegeti sa stati chiar in camera unde a locuit Emma Thompson in timpul filmarilor la Impromptu. François si Hedwige va vor arata cele patru terenuri de golf din zona si va vor sfatui asupra locurilor de vizitat in imprejurimi, printre care Muzeul Cointreau.

www.briottieres.com

 

 DETALII MAIESTUOASE

Castelul Noizay este o bijuterie din secolul al XVI-lea care se pierde intr-o oaza de verdeata, intre Amboise si Vouvray. Noizay se distinge prin finetea decoratiunilor: statuete ascunse in parcul de 24 de hectare, vitralii si scari maiestuoase, saloane imbracate in catifea si matase. Cele 19 camere imbina autenticitatea, pastrata prin mobilierul de epoca, candelabrele spectaculoase si materialele scumpe, cu detaliile care definesc confortul zilelor noastre. Sébastien Hervé, bucatarul castelului, a primit in 2010 titlul de „tanarul bucatar al anului“ acordat de influentul ghid Gault et Millau. Maestrul culinar lucreaza exclusiv cu micii producatori locali, iar in atelierul lui de creatie gastronomica intra doar cele mai bune produse. Delicatesele sunt servite oaspetilor in ambianta rafinata a celor doua sali de mese sau in atmosfera intima a micilor saloane private.

www.chateaudenoizay.com